Elvedronningen

Foto: Per Østvold

Helén Svensson er leder i Oslo Elveforum. Organisasjonen fyller 25 år i år, og står foran et generasjonsskifte. Hva tenker hun om framtida?

Tekst: Per Østvold

– Jeg er veldig stolt av det som Oslo Elveforum har fått til gjennom 25 år. Men det gjenstår mye arbeid, og vi trengs fortsatt. Samtidig står vi foran et generasjonsskifte i styret og i flere av elve- og bekkegruppene. Vi trenger folk som kan overta når de eldste gir seg. Heldigvis ser vi at flere lokale grupper vokser og at det kommer inn yngre krefter, forteller Helén Svensson. Og hun fortsetter:

– Oslo trenger i mange år framover en gruppe elvevoktere, som både er ildsjeler og pådrivere og som kan jobbe i skjæringspunktet mellom politikk og naturvern. Jobben er ikke gjort.

Alnaelva svært forurenset

– Se bare på Alna, fortsetter hun. – Elva er svært forurenset på grunn av tidligere generasjoners synder. Det vil koste milliarder å få rent vann i elva. Hvem skal ta den regningen? Det kan ikke være Oslo alene. Staten må bidra. Og så har vi den bedrøvelige kulverten som går fra Kværner og helt ned til fjorden. Etter min mening er dette det viktigste gjenåpningsprosjektet i Oslo. Men det er fryktelig vanskelig, og veldig dyrt. Og så langt har Oslo-politikere bare vist høflig interesse.

Hun peker også på risikoen for flom:

– Vi bør alle huske ekstrem-nedbøren i september 2015, fortsetter Helén. – På et døgn steg vannføringen i Alnaelva fra 1,3 til 93 m3/s og skapte store oversvømmelser fordi kulverten ikke klarte å ta unna flomvannet. Det var en såkalt 850-årsflom. Men det er vel ingen i dag som tror at det går 850 år til neste gang?

– Kanskje vi trenger flere slike flommer i byvassdragene før politikerne våkner?

Helen ler litt av spørsmålet, og svarer: – Av og til kan det være fristende å tenke slik. Men jeg har tro på fornuft, kunnskaper og langsiktig jobbing. Det er en kombinasjon som er uslåelig. På kort sikt kan mange ting framstå som umulige. Men ingenting er umulig på lengre sikt, hvis vi er mange nok med felles mål og sterk vilje.

Foto: Helge Braathen

25-års jubileum

– Den 25. mars 2025 skal Oslo Elveforum feire sitt 25-årsjubileum i Oslo rådhus og med ordføreren som vert. Hva vil du si til ordfører Anne Lindboe?

– Jeg vil minne henne på verdien av at byen har åpne elver og bekker med rent vann, fisk, brede kantsoner og grøntområder og gode turstier. Mye er oppnådd, men mye gjenstår.

Svensk odelsjente

– Er det riktig at du vokste opp som svensk odelsjente i Bohuslän?

Helén smiler av spørsmålet, og svarer: – Ja, det er i og for seg riktig. Jeg er født i Uddevalla i Sverige, hvor mine foreldre drev et gårdsbruk med 20 melkekyr. Men de skilte seg da jeg var bare 11, og deretter flyttet mor, søster og jeg til Moss. Mamma var født i Norge. Mine foreldre giftet seg også i Moss, men det var fordi presten i Uddevalla ikke ville vie fraskilte. Senere tok byutviklingen i Uddevalla hele farsgården, så bonde ble jeg aldri.

– Og dessuten, tilføyer Helén, er jeg vel egentlig ikke halvt svensk hvis vi ser historisk på det. I middelalderen var Uddevalla en norsk by med navnet Oddevoll. Og det er faktisk ennå navnet på byens fotball-lag. Visste du det, spør hun med et smil. 

Vi lar Roskilde-freden i 1658 ligge – det er tross alt noen år siden Bohuslän havnet på svenske hender.

Samboer og to barn

Helén er 52 år, har samboeren Runar og to voksne barn, Siri og Marius. Datteren er flysoldat, mens sønn og samboer er mer enn gjennomsnittet opptatt av fotball. Til daglig jobber Helén i administrasjonen for Årvoll gård, som er et aktivitets- og kultursenter i bydel Bjerke.

– Hva har du drevet med gjennom livet som førte deg til Oslo Elveforum?

– Etter videregående jobbet jeg administrativt flere steder. Men så er det jo slik at jeg alltid har vært opptatt av naturen, ikke minst dyr. Jeg lærte mye av min pappa, som kunne utrolig mye om naturen, blomster, dyr og insekter. Denne interessen førte meg til NMBU på Ås, der jeg i 2003 tok en bachelor i naturvitenskaplige fag, med zoologi som emnegruppe.

Foto: Per Østvold

Trives med naturvitenskap

– Jeg trivdes veldig godt med naturvitenskap, men så kom to barn, og deretter var jeg både frivillig og jobbet som prosjektmedarbeider i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA). Deretter var jeg i to år daglig leder i Norges Kvinne- og familieforbund, før jeg i 2012 fikk en konsulentstilling i Velferdsetaten.  Og der var jeg altså helt til jeg ble ansatt på Årvoll gård fra januar 2023.  Her trives jeg veldig godt, sier Helén.

Frivillig i NOA

– Men spørsmålet var vel hva som førte meg til Oslo Elveforum? Svaret på det spørsmålet er at før jeg ble med i Alnaelvas venner, hadde jeg flere verv i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Jeg traff tilfeldigvis Vidar Berget i en gruppe som kartla grønne områder i bydel Alna. På det tidspunktet var jeg leder i Naturvernforbundet i Groruddalen, som jeg var med på å stifte i 2016. Jeg ble med i Alnaelvas venners styre i 2018 og overtok som styreleder etter Vidar Berget i 2022. Samme året overtok jeg Vidars styreplass i Oslo Elveforum. Jeg ble nestleder i 2023 og leder fra 2024.

– Hvordan trives du med å være leder i Oslo Elveforum?

– Jeg tenker ofte at skoene etter mine forgjengere i Alnaelvas venner og i Oslo Elveforum ikke er lette å fylle. Men samtidig tenker jeg at vi ikke behøver gjøre jobben på samme måte. Vi er alle forskjellige og har ulike ressurser. Hvis vi klarer å bringe fram det beste i hverandre, får vi til mer – samtidig som vi har det hyggelig sammen, avslutter Helén.

Dette innlegget ble publisert i Intervjuer og merket med , , . Bokmerk permalenken.